loading

Offboarding en boomerangrecruitment, iets nieuw voor u?

“The expert in anything was once a beginner.” – Helen Hayes 

Als werkgever werft u medewerkers aan, maar af en toe moet afscheid genomen worden van medewerkers. Dit kan door ontslag of omdat de werknemer een andere uitdaging gevonden heeft, of omdat de werknemer partner wordt. Offboarding is belangrijk om een samenwerking op een goede manier af te sluiten. Het mag daarom zeker niet uit het oog worden verloren.  

Bij een beëindiging kan een  exitgesprek bijvoorbeeld relevante inzichten opleveren omdat medewerkers dan vaak meer vrijuit kunnen/durven spreken. Bovendien is het niet ongewoon dat later in de loopbaan opnieuw wordt samengewerkt. 

Inzetten op ex-medewerkers kan een slimme stap zijn naar een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. Uw ex-medewerker kent de onderneming al en ervaart een terugkeer mogelijk zelfs als weer thuiskomen. Dat heeft een vlotte integratie en start in de onderneming tot gevolg. Bovendien kan hij of zij de recent verworven ervaring in een andere werkomgeving delen en een frisse wind laten waaien. Kortom, het is een  win-winsituatie voor zowel werkgever als werknemer wanneer ze elkaar een tweede keer tot samenwerken engageren. Dit heet met een hippe term “boomerangrecruitment”. 

Ook kunnen ex-medewerkers een belangrijke ambassadeur zijn voor het bedrijf en worden ze vaak gezien als authentieke informatiebron die geïnteresseerden inzichten kunnen geven over bijvoorbeeld de cultuur en de sfeer in het bedrijf waar ze vertrokken zijn. 

Onderschat zeker de waarde en de impact niet van een exitgesprek. Het kan u vooruithelpen bij nieuwe aanwervingen, het biedt u de kans te leren uit eventuele “fouten” of u leert signalen te herkennen. 

Wilt u hierover graag meer weten? Lees onze  personeelsbrochure  of bekijk onze  checklist.