Projecten
Op vlak diversiteit en inclusie werken we nauw samen met partners en op intersectoraal niveau. Hieronder kan u de projecten waaraan Liberform meewerkt bekijken.
Wat is het diversiteitsbeleid van Actiris? Het is een regionaal beleid dat erop gericht is gelijke kansen op de arbeidsmarkt te garanderen. Het is gericht op de integratie van de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en op de naleving van de antidiscriminatiewetgeving. In deze benadering stelt Actiris een diversiteitsplan voor ondernemingen en sectoren voor.
Deze diversiteitsplannen omvatten flexibele instrumenten om structurele en duurzame oplossingen te implementeren. Deze plannen hebben als gemeenschappelijk doel :
- De diversiteit binnen het bedrijf standaardiseren (afkomst, leeftijd, handicap, opleiding en geslacht)
- Bestrijding van discriminatie
-
Zorgen voor een eerlijke behandeling van werknemers
In lijn met deze diversificatieprincipes werkt Liberform aan een diversiteitsplan voor de sector van de vrije beroepen in het Brussels Gewest.
Bent u geïnteresseerd in diversiteit? Meer informatie op de website van Actiris!
30 sectorfondsen sloegen de handen in elkaar om tools te ontwikkelen die u als werkgever ondersteunen in de transitie naar inclusief ondernemen. U kan ze hier terugvinden. Samen met de SERV ontwierpen we verschillende fiches en teasers rond thema's binnen diversiteit en inclusie. Enerzijds willen we sensibiliseren rond (verdoken) discriminatie op de werkvloer en anderzijds de nodige handvaten aanbieden aan de onderneming om hiermee aan de slag te gaan binnen het personeelsbeleid.
Voor algemene informatie hierover: klik hier.
Bij vragen mag u ons steeds contacteren via info@liberform.be
Overzicht publicaties en video's
In samenwerking met de sectorfondsen stelden we een handleiding op om diversiteit op de werkvloer de gewoonste zaak van de wereld te maken. Hieraan worden verschillende events, workshops en inspiratiesessies gekoppeld. Bent u hier graag bij? Hou dan zeker onze nieuwsbrief en social media kanalen in de gaten.
Bekijk of download de handleiding hier
Armoedebewust HR-beleid
Als werkgever kunt u gebruik maken van onderstaande fiche om een armoedebewust HR-beleid te introduceren in uw onderneming.
Generaties op de werkvloer: goed werk kent geen leeftijd, mensen wel
Als werkgever vindt u in onderstaande fiche tips terug voor aanwerving en duurzame tewerkstelling, over generaties heen op de werkvloer. Deel gerust ook de teaser!
Bekijk hieronder de teaser
Diversiteit op de werkvloer: goed werk kent geen kleur, mensen wel
In de fiche staan tips omtrent aanwerving, duurzame tewerkstelling en taalondersteuning die u als werkgever kunt gebruiken om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan.
Bekijk hieronder de teaser
Goed werk heeft geen seksuele of genderidentiteit, mensen wel
Een werkgever die
op een zichtbare manier een inclusieve cultuur aanmoedigt,zorgt voor meer betrokkenheid en tevredenheid. In onderstaande fiche vindt u tips terug om hieraan te werken.
Bekijk hieronder de teaser
Ondersteunende maatregelen
Doelgroepvermindering en individueel maatwerk
Als werkgever kan u aanspraak maken op doelgroepvermindering voor zowel oudere werknemers, een eerste (tweede en derde) aanwerving, maar ook voor personen zonder recente werkervaring. Sommige maatregelen zijn enkel geldig voor Vlaanderen, anderen dan weer federaal.
Daarnaast kunt u werknemers met een erkende blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking extra ondersteuning bieden, in de vorm van individueel maatwerk. Individueel maatwerk compenseert de eventuele extra kosten of de mogelijk lagere productiviteit van uw werknemer.
Al deze informatie verzamelden we op onze blog, maar u kan ze ook hieronder raadplegen: